04/0720195 sterren review

Onlangs ontving ik van een tevreden cliënt een 5 sterren review. Hij was blij met de ondersteuning die ik als mantelzorgmakelaar aan hem en zijn partner heb kunnen bieden.

In deze specifieke casus ging het om het vinden van een logeerplek en het regelen van de bijbehorende financiering.  De intensieve mantelzorg voor haar partner viel de mantelzorger steeds zwaarder, ze was letterlijk op. Definitieve opname in een zorginstelling is in deze levensfase één stap te ver, daar is dit stel nog niet aan toe. Maar dat mevrouw af en toe tijd voor zichzelf nodig heeft om bij te tanken was mij meer dan duidelijk.

 

Het regelen van de financiering bleek niet de grootste uitdaging, het vinden van een geschikte logeerplek des te meer. Want vind maar eens een zorgaanbieder die 1 week per maand een kamer beschikbaar stelt voor iemand die een complexe zorgvraag heeft. De hele zorgwereld heeft begrip voor het feit dat een mantelzorger die 24/7 met de zorg voor de partner bezig is soms echt tijd voor zichzelf nodig heeft maar niemand waagde zich in dit geval daar bedrijfseconomisch aan. Immers kan een kamer die 1 week per maand bezet is niet permanent gebruikt worden voor een vaste bewoner en dat is financieel niet aantrekkelijk. Daarnaast kreeg ik de indruk dat men de zorg voor meneer ook veel te bewerkelijk vond.

 

Het werd een zoektocht van bijna een half jaar, waarbij ik zelfs zorgaanbieders stond te bellen vanaf de skipiste in Oostenrijk. 

Maar het resultaat mag er zijn. Na eindeloos naar geschikte zorginstellingen te hebben gezocht en stad en land te hebben afgebeld is er uiteindelijk toch een zorgaanbieder opgestaan die het aandurfde en de handschoen heeft opgepakt. 

 

Toen volgde de 2e uitdaging: het regelen van de financiering van het logeren. Het zorgkantoor moest overtuigd worden van de noodzaak van het logeren en goedkeuring geven voor de (meerzorg)financiering

 

Gelukkig werken er bij het zorgkantoor, in dit geval in Friesland, professionals die beseffen dat de mantelzorger een cruciale rol speelt bij de wens om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en was de financiering snel geregeld.  Want een indicatie voor 24 uur zorg betekent echt niet dat er dag en nacht een professionele zorgaanbieder bij je over de vloer komt om alle benodigde zorgtaken op te pakken. Sterker nog, de meeste zorg komt gewoon op het bordje van de mantelzorger. Elke dag/nacht weer.  De meeste mantelzorgers hebben een enorme veerkracht maar overbelasting ligt op de loer. Als mantelzorgmakelaar hebben we daar altijd oog voor. We zoeken naar mogelijkheden om te zorgen dat de mantelzorger, voor zover dat kan, balans in het leven houdt en op die manier de zorg lang(er) thuis kan volhouden.

 

Inmiddels zit de 1e logeerweek er op. Het is nog even wennen en aftasten maar beide kanten hebben het vertrouwen dat het een begin is van een lange (zorg)relatie. 

 

En de mantelzorger?... die moet zichzelf in zo’n “zorgeloze” week opnieuw uitvinden. Maar ook dat komt vast goed.

  • 07/042019Omrop Fryslân

    In het kader van de week van de mantelzorg was ik op 4 april jl. te gast in het tvprogramma Hjoed van Omrop Fryslân om te vertellen over mijn beroep en te praten over de toekomst van mantelzorgondersteuning in Friesland.

  • 01/022019Special Goed Vertegenwoordigd

    Wie regelt jouw zaken als je het zelf niet meer kunt? Er zijn verschillende manieren om vertegenwoordiging te regelen. Het is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie welke vorm van vertegenwoordiging het meest geschikt is. Wat zijn de verschillende vormen van vertegenwoordiging en wat zijn de belangrijkste verschillen? Lees de Special Goed Vertegenwoordigd die ik in opdracht van @MantelzorgNL geschreven heb.

  • 14/012019Presentatie Vrouwen van Nu, afdeling Gorredijk

    Vanavond aan 67 Vrouwen van Nu ,afdeling Gorredijk, mogen vertellen over mijn mooie werk als mantelzorgmakelaar. Vertellen over je passie en nog verwend worden met een lekker Fries pakket ook.

Meer informatie of afspraak maken? Bel: 06-24118050 of neem contact met ons op

Neem contact op